2016. jan 10.

"Felélt jövő"

írta: Polibrick
"Felélt jövő"

Sokféle fórumon feltűnt már Hetesi Zsolt 2006-os tanulmánya a "Felélt jövő". Jómagam 2010-ben találkoztam vele először. Azt nem mondom, hogy ez változtatta meg az életem. Inkább úgy fogalmaznék, hogy segített irányba állnom. A sokat sejtető cím mögött világunk erőforrás válságáról, morális fejletlenségéről, a klímaváltozás hatásairól olvashatunk. Ami miatt szerintem egyedülálló az az, hogy nemcsak rinyálás, hanem megoldáskeresés is van benne! A teljes írás ITT olvasható. Amúgy is érdemes odafigyelni az FFEK írásaira.

Tíz év eltelt, és kicsit sem tűnik úgy, hogy pozitív irányú elmozdulás van a témában, sőt a szerző aggodalmai egyre inkább igazolódni látszanak. Sikeres klímacsúcs, meg aggódó celebvilág ide, vagy oda igazából szar se történik. A mi kis országunkban meg mintha még direkt üldözendő lenne a környezetvédelem. Hitvány vezetőink pár év alatt le tudták építeni az oktatást, egészségügyet, rendvédelmet. Uralmuk alá hajtani a médiát, vagy szétosztani a bratyiknak a termőföldeket. Jelenleg a Nemzeti parkjainkat ütik szét úgy, hogy az utca embere erről mit sem tud. Sorolhatnám a példákat a napelem adótól Kishantosig, de a helyzet az, hogy nem csak a kormányunk aljas, hanem nagy a baj az átlagpolgár fejében is. Sok gyökérnek még mindig egyszerűbb kitenni a szemetet az erdőben, vagy árokparton, mint elvinni egy kukáig. Urambocsá, szétszedni a szelektívbe.

Nyilván ezek egy részével egyet is értesz, és szerinted is jó lenne, ha nem így működne itt minden, de Te mit teszel ezért? Nem ekézésből... tényleg, de azon kérlek gondolkozz el, hogy mennyi fajta vegyszert használsz otthon? Heti hány zsák szemetet termelsz? Mennyi kaját dobsz ki, ami rád romlott, vagy már nincs kedved megenni? stb...

Igen, a vezetőink szuperidióták, de azt gondolom, hogy ettől függetlenül a mi szintünkön nem vagyunk tehetetlenek. Sok aprósággal is lehet jelentős változásokat hozni.

11_1.jpg

12_1.jpg

15.jpg

 

Szólj hozzá

Politika Tudomány