2016. feb 11.

112 = káosz

írta: Polibrick
112 = káosz

11201.jpg

Biztos másnak is volt már "kalandja" az új segélyhívó rendszerrel kapcsolatban, és gondolom másnak is feltűnt, hogy ami régebben egy telefonnal pár perc alatt elintézhető volt, az most valóságos tortúra. Meglehetőst érdekelt, hogy egy többmilliárdos fejlesztés miért nem működik? Nemhogy rendesen, de - meglátásom szerint -  elégségesen sem. Nem is értem, hogy ami szinte egész Európában egy jól működő rendszer, azt mi mégis képesek vagyunk elbaszni. Kicsit utánakaparásztam a fellelhető információknak - úgyhogy ha eddig nem értetted, akkor - most jól elmagyarázom, hogy miért tart fél óráig kiérkezni a tűzoltóknak az égő házhoz, miközben a laktanya csak két km-re van.

Például:

A régi és elavult rendszer szerint, ha Szarvason a Kossuth utcában tűz volt, akkor a polgár felhívta a 105-ös segélyhívót, amit felvettek a szarvasi tűzoltók, majd kimentek a helyszínre.

11204pf.jpg

 

A jelenlegi korszerű, és úniós irányelveknek megfelelő rendszer szerint, ha Szarvason a Kossuth utcában tűz van, akkor a polgár felhívja a 112 segélyhívót Miskolcon(!!!), vagy Szombathelyen, onnan továbbítják a riasztást a megyei rendőrségi ügyeletre Békéscsabára(!!!), onnan továbbítják a riasztást a szarvasi tűzoltóknak, akik kimennek a helyszínre.

11203pf.jpg

Egy csomó kérdés felvetődik bennem így hirtelen:

1, Mi van akkor, ha nem egyszerű közterületi cím van, hanem mondjuk egy erdő közepén ég valami? Kizárt dolog, hogy ennyi kézen keresztülment jelzés nem jár információvesztéssel.

2, Miért nem egyszerűbb beszélni olyan diszpécserrel, aki nem az ország másik felében van, hanem van helyismerete (arról nem is beszélve, hogy a 112-es központban ülő telefonos kisasszony, varrónő végzettséggel, közmunkás státuszban nagyobb pánikban van, mint a polgár, aki szarban van)?

3, Mi a szerepe a megyei ügyeletnek? Innen azt gondolom, hogy korrigálni amit a 112 központban elkúrtak.

4, Miért akarják elhitetni velem, hogy ez egy stabilabb, gyorsabb rendszer?

5, Vizsgálja valaki ennek a hatékonyságát? (vagy ez is olyan, mint a KLIK, hogy van, mert kell, de senki nem tudja minek)

A belügyminiszterünk szerint ez a rendszer sokkal jobb, mint a régi. Szóval, ha a fideszre szavaztál akkor elhiszed és kussolsz. Ha nem a fideszre szavaztál, akkor kussolsz...

Szólj hozzá

Politika